In een tijd waarin we steeds bewuster omgaan met wat we in ons lichaam stoppen, is het niet verrassend dat we ook bewuster moeten omgaan met wat we óp ons lichaam doen. Steeds vaker zien we shampoos voorbijkomen zonder SLS en parabenen. Maar wat doen SLS en parabenen nu exact en waarom kun je ze beter vermijden? We leggen het uit.
Wat is SLS?
SLS staat voor Sodium Lauryl Sulfate en is het meest voorkomende sulfaat die je in je shampoo terugvindt. Sulfaten zijn soort conserveermiddel, een oppervlakteactieve stof dat zowel olie als water aantrekt. Het maakt je huid schoon van vuil en het geeft een lekker schuimend effect aan je shampoo.
Wat zijn parabenen?
Parabenen worden vaak gebruikt als conserveermiddel in cosmetica of shampoo en worden vaak gebruikt om de groei van schadelijke bacteriën en schimmels te voorkomen. Parabenen zijn bewezen effectief én goedkoop in gebruik en wordt daarom in veel cosmetica en shampoo gebruikt.
Zijn parabenen en sulfaten slecht?
We leggen net uit dat parabenen worden gebruikt om de groei van schadelijke bacteriën en schimmels te voorkomen en het helpt om je huid schoon te maken, dat is dus heel positief, toch? Maar, afhankelijk van jouw haar- en huidtype, kan het toch beter zijn om deze ingrediënten te vermijden. Hoewel sulfaten vuil en dode huidcellen van je hoofdhuid verwijderen, kan het ook de natuurlijke oliën van je hoofdhuid en haar verwijderen. Daardoor kan je haar sneller droog en broos worden.
Heb je een gevoelige hoofdhuid? Dan kunnen sulfaten ook irritatie veroorzaken, zoals droogheid, jeuk of roodheid. Bovendien kunnen sulfaten ook de levensduur van je gekleurde haar verminderen. En dat is natuurlijk zonde als je uren bij de kapper hebt gezeten voor dat leuke kleurtje. Sulfaatvrije shampoo is dus aan te raden voor deze haartypes, omdat ze hydrateren en reinigen zonder jouw lokken van hun natuurlijke oliën te ontdoen. Heb je wel eens last van eczeem of roos op je hoofdhuid? Dan kan de overstap naar sulfaatvrije shampoo een positief en rustgevend effect hebben.
Parabenen zijn in enkele studies naar voren gekomen als potentiële hormoonontregelaars. Sommige parabenen bootsen het hormoon oestrogeen na en kunnen daarom de oestrogeenproductie verstoren. Te veel oestrogeen in je lichaam kan een toename van borstceldeling en/of tumorgroei veroorzaken. Toch is het nog niet wetenschappelijk bewezen dat parabenen of sulfaten direct gelinkt kunnen worden aan kanker.
Hoe herken ik parabenen en sulfaten in mijn shampoo?
Gelukkig zijn parabenen en sulfaten vrij makkelijk te herkennen, omdat fabrikanten verplicht zijn om alle ingrediënten van cosmetica of verzorgingsproducten te vermelden op de verpakking. Je vindt parabenen veelal terug in haarverzorgingsproducten, make-up en crèmes. Sulfaten worden met name gebruikt in shampoo of andere schuimende verzorgingsproducten, zoals schuimende showergel.
Je kunt parabenen herkennen aan een van de volgende termen:
- Methylparabeen
- Propylparabeen
- Butylparabeen
- Methylparabeen
Sulfaten herken je aan een van de volgende termen:
- Sodium Lauryl Sulfate
- Sodium Laureth Sulfate
- Sodium Dodecyl Sulfate
- Sodium Lauryl Ether Sulfate
- Ammonium Lauryl Sulfate
- Ammonium Laureth Sulfate
Kies voor shampoo zonder parabenen en sulfaten
Tegenwoordig zijn er steeds meer merken die hun shampoo ontwikkelen zonder parabenen en sulfaten. Omdat het bewustzijn bij consumenten groeit, wordt dit vaak ook duidelijk op een verpakking aangegeven. Wanneer je overstapt op een shampoo zonder deze ingrediënten, zul je wellicht even moeten wennen aan het gebruik ervan. Doordat er geen sulfaten in zitten, zal de shampoo minder schuimen. Het voelt dan wellicht alsof de shampoo minder goed schoon maakt, maar niets is minder waar.
Er zitten veel voordelen aan het gebruik van sulfaatvrije shampoos, namelijk:
- Hoofdhuid en haar worden op een milde manier gereinigd
- De hoofdhuid zal minder geïrriteerd en droog zijn
- Geverfd haar blijft langer mooi
- Je haar is minder droog en glanst meer dankzij het behoud van de natuurlijke gezonde oliën
Gebruik jij shampoo die vrij is van parabenen en sulfaten? Laat het weten in een reactie!