Wanneer je een nieuwe woning koopt, komen er veel bijkomende kosten bij kijken. Deze bijkomende kosten worden ook wel kosten koper genoemd. Helaas ontkom je niet aan het maken van deze kosten, maar gelukkig is een groot deel van de kosten koper wel fiscaal aftrekbaar. In deze blog vertellen we je welke kosten je mag aftrekken en welke niet.
Wat zijn kosten koper?
De kosten koper zijn de bijkomende kosten die je betaalt bij het kopen van een woning. Hieronder vallen alle kosten die je maakt voor de aankoop en voor de financiering van de woning. We schreven al eerder een uitgebreide blog over alle bijkomende kosten bij een huis kopen.
De kosten koper zijn dus in twee categorieën te verdelen: aankoopkosten en financieringskosten. We zetten hieronder alle kosten op een rij:
Aankoopkosten: alle kosten die je maakt voor het aankopen van de woning.
- Makelaarskosten: Kosten voor een aankoopmakelaar. Vaak een percentage van de aankoopprijs, maar het is ook mogelijk om een vaste prijs af te spreken.
- Overdrachtsbelasting: Standaard 2% van de aankoopwaarde. Je kunt hiervoor een vrijstelling krijgen.
- Bouwtechnische keuring: Een bouwtechnische keuring geeft een goed beeld van de staat van het huis en welke gebreken eventueel verholpen moeten worden.
Financieringskosten: alle kosten die je maakt om de financiering van je woning (bijv. hypotheek of lening) rond te krijgen
- Kosten hypotheekadviseur: Advies- en/of bemiddelingskosten van een (onafhankelijke) hypotheekadviseur die de hypotheekaanvraag voor je regelt.
- Kosten taxatie: Een taxateur stelt de waarde van de woning vast, in de meeste gevallen verplicht om een hypotheek aan te vragen.
- Kosten notaris: De notaris stelt de rechtsgeldige aktes op voor het eigendom van de woning (transportakte) en hypotheekakte.
- Kosten NHG (Nationale Hypotheek Garantie): Sluit je een hypotheek met NHG af, dan betaal je hier een borgtochtprovisie voor (0,6% in 2022).
Welke kosten koper zijn aftrekbaar?
Een groot deel van de kosten koper mag je in je aangifte inkomstenbelasting aangeven. Door de kosten op te geven wordt je verzamelinkomen over dat jaar verminderd, waardoor je dus minder belasting betaalt of geld terug krijgt.
De volgende onderdelen van de kosten koper zijn aftrekbaar:
- Advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur
- Aanvraagkosten voor de Nationale Hypotheek Garantie
- Taxatiekosten
- Bouwtechnische keuring. Let op: alleen aftrekbaar als deze is ingezet voor het verkrijgen van de hypotheek/lening of voor de Nationale Hypotheek Garantie
- Notariskosten voor de hypotheekakte
- Bereidstellingsprovisie – dit zijn kosten die je aan een bank of verzekeraar betaald om de rente in de offerte te verlengen
- Kadastrale rechten voor de hypotheekakte
- Boeterente bij het oversluiten van een hypotheek
- Bouwrente, betaald na het tekenen van het voorlopig koopcontract maar voor het tekenen van de hypotheekakte
- Kosten voor een nieuwbouwdepot, verbouwingslening of verbouwingsdepot
Is overdrachtsbelasting aftrekbaar?
Er is een onderdeel die je misschien mist in het lijstje, waardoor je je afvraagt: Is de overdrachtsbelasting ook aftrekbaar? Het antwoord is nee. De overdrachtsbelasting (2% van de aankoopsom) is een belasting die je aan het Rijk betaald en deze mag je daarom niet aftrekken in je inkomstenbelasting.
Welke kosten koper zijn niet aftrekbaar?
Het overgrote deel van de kosten koper is aftrekbaar in je inkomstenbelasting, maar er zijn een paar uitzonderingen. Dit zijn de kosten die niet aftrekbaar zijn:
- Overdrachtsbelasting, zoals hierboven beschreven. In sommige gevallen hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, lees hier meer.
- Notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte. Let op, de notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte zijn wel aftrekbaar.
- Kosten van de bankgarantie voor het betalen van de waarborgsom
- Courtage of bemiddelingskosten voor de aankoop van de woning (denk bijv. aan kosten voor een aankoopmakelaar)
- Bouwtechnische keuring: deze is niet aftrekbaar indien deze enkel is ingezet voor de aankoop van de woning, in plaats van voor het verkrijgen van een hypotheek/lening of NHG