Feng shui, je hebt er vast al eens over gehoord. Hoewel de naam misschien een belletje doet rinkelen, is de definitie en toepassing voor sommigen onder ons nog abracadabra. Daarom vertellen we je vandaag meer over feng shui. Wat is het en hoe pas je het toe in huis?
Definitie feng shui
De Chinese woorden “feng” en “shui” betekenen respectievelijk “wind” en “water”. Dit concept is afgeleid van een oud gedicht dat spreekt over het menselijk leven dat verbonden is met met de omgeving eromheen.
Wat is feng shui?
Feng shui draait om het rangschikken van meubels in een woonruimte om balans te creëren met de natuurlijke wereld. Het doel van deze filosofie is om energiekrachten te benutten en harmonie tot stand te brengen tussen een individu en de omgeving. In de Aziatische cultuur wordt deze filosofie “Tao” genoemd, wat zich vertaalt naar ‘de weg’. Het taoïsme is de weg van de natuur en alle basisprincipes van feng shui weerspiegelen de natuur. Daaronder vallen dan een aantal essentiële principes, namelijk de dominante positie, de bagua en de vijf elementen.
De feng shui principes uitgelegd
Dominante positie
Als we het over de dominante positie in feng shui hebben, dan betreft dit de plek in een kamer die zich het verst van de deur bevindt en niet in directe lijn daarmee staat. In de praktijk is dit vaak diagonaal vanuit de deur bekeken. En in de meest ideale situatie heb je zicht op de deur.
Wil je feng shui’en, dan is de dominante positie de plek waar je het grootste deel van je tijd doorbrengt in de kamer. Volgens feng shui-richtlijnen bepaal je eerst de dominante positie in de kamer en vervolgens plaats je jouw bed, bureau en kachel in een diagonale lijn. Waarom deze drie specifieke meubelstukken? Ze vertegenwoordigen de onderdelen van je leven. Het bed staat voor je persoonlijke leven, het bureau voor je carrière en de kachel voor rijkdom.
Bagua
Naast de positie van je meubels, houdt feng shui ook rekening met de energiekrachten in huis. En daar komt de bagua in het spel. Een bagua is de feng shui-energiekaart die je op de plattegrond van je huis kunt plaatsen. De vertaling van ‘bagua’ betekent ‘acht gebieden’ en elk van deze gebieden heeft betrekking op een andere omstandigheid in jouw leven, zoals familie, rijkdom of carrière.
Ieder gebied is gekoppeld aan een vorm, kleur, seizoen, aantal en aards element. Het negende gebied, te vinden in het midden van de bagua, draait om jou en je algehele welzijn.
De toepassing van bagua is afhankelijk van de stroming die je raadpleegt. Zo zijn er stromingen die vooral kijken naar de gebieden kennis, carrière en behulpzame mensen en deze op één lijn van de voordeur zetten. Andere stromingen focussen zich juist meer op de energie van het jaar of het kompas.
De acht bagua gebieden zijn:
- Carrière
- Relaties
- Familie
- Rijkdom
- Behulpzame mensen
- Kinderen
- Kennis
- Roem
Meer weten over alle bagua gebieden? Lees dan onze blog Feng shui: Acht bagua gebieden uitgelegd.
Vijf elementen van feng shui
Naast de dominante positie en negen bagua gebieden, draait feng shui ook om vijf elementen. Deze elementen zijn levensfasen die onderling verbonden zijn en samenwerken. Feng shui zorgt ervoor dat deze vijf elementen in een woning en in elke bagua in evenwicht is.
Wil je hiermee aan de slag gaan, dan maak je een keuze op welk elementen je jouw energie wilt richten. Je kunt ze namelijk niet allemaal tegelijk aanpakken. Vaak kies je een of maximaal drie gebieden die je graag wilt verbeteren. Door deze elementen als kleuren of vormen toe te voegen aan je woning, kun je de energie versterken.
De vijf elementen van feng shui zijn:
- Aarde
- Metaal
- Water
- Hout
- Vuur
Wil je je bijvoorbeeld richten self-care en stabiliteit in je leven aanbrengen, dan focus je op het element aarde. Wanneer je meer aarde-elementen in je huis aanbrengt, bijvoorbeeld door keramiek of aardetinten, kun je meer steun en stabiliteit stimuleren.
Meer weten over de vijf elementen van feng shui? Lees dan hier verder:
Pas jij de principes van feng shui al in jouw huis toe? Laat het ons weten hoe je dit doet in een reactie!