Woon je in een (sociale) huurwoning en heb je een keuken die aan vervanging toe is? Of ben je gewoon benieuwd hoe lang een keuken in een huurwoning gemiddeld meegaat? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Keuken in huurwoning
Wanneer je in een huurwoning woont, heb je vaak beperkt of géén keuze in hoe jouw keuken eruitziet. Je moet het doen met de geplaatste keuken van de eigenaar of de woningbouwvereniging en je mag hierin geen wijzigingen aanbrengen. Dat kan soms vervelend zijn, omdat een keuken net niet helemaal aansluit aan jouw behoeften. Maar aan de andere kant wil je natuurlijk ook niet te veel geld uitgeven aan een keuken die helemaal niet jouw eigendom is.
Een keuken wordt dagelijks gebruikt en afhankelijk van de omgang met de keuken en het onderhoud dat jij (of de vorige bewoner) hebt gepleegd, kan de levensduur verlengd of verkort worden.
Levensduur keuken in sociale huurwoning
Om de vraag te beantwoorden, moeten we onderscheid maken tussen twee typen huurwoningen: een sociale huurwoning en een particuliere huurwoning. Een sociale huurwoning is een woning of appartement die via een regionale woningstichting wordt verhuurd. Hoewel hier goed onderhoud aan wordt gepleegd, kun je hier niet verwachten dat je een high-end keuken aantreft. Simpelweg omdat dit soort woningen moeten voorzien in de basisbehoeften en niet in luxe eisen.
De levensduur van een keuken in een sociale huurwoning is gemiddeld 19 jaar. Bij veel sociale woningstichtingen kom je in aanmerking voor een nieuwe keuken zodra deze 18-20 jaar of ouder is. De standaard keuken wordt dan gratis vervangen.
Is de keuken nog geen 20 jaar oud en wil je deze eerder laten vervangen? Dan is dat in sommige gevallen wel mogelijk, maar dien je een restbedrag voor de oude, huidige keuken te betalen. Dat restbedrag is weer afhankelijk van de leeftijd van de keuken.
Nieuwe keuken sociale huurwoning uitkiezen
Wanneer je toch in aanmerking komt voor een nieuwe keuken, dan mag je hierin vaak meedenken en jouw keuze aangeven. Bijvoorbeeld voor de kleur, het type werkblad en het tegelwerk. Wil je meer dan de basis-opties – zoals aanvullende inbouwapparatuur – dan moet je hier vaak een meerprijs voor betalen.
Levensduur keuken in particuliere huurwoning
Wanneer je van een particulier een woning of appartement huurt, is de levensduur van een keuken gemiddeld 19 jaar.
Wil je zelf de keuken in jouw particuliere huurwoning aanpassen of vervangen, dan heb je hiervoor altijd toestemming nodig van de verhuurder. Ook kun je overleggen hoe de kosten voor een aanpassing van de keuken worden gedragen. In sommige gevallen zorgt een nieuwe keuken voor een stijging van de woningwaarde, waardoor de verhuurder hier ook voordeel uithaalt. Jullie kunnen er dan samen voor kiezen om de kosten te delen.